Lapsi huolehtii


Pieni lapsi huolehtii, että perheen lemmikeillä on ruokaa ja vettä. Pieni lapsi huolehtii, että lapselle itselleen on ruokaa ja vaatteet. Pesullekin lapsi menee itse, ja huolehtii suuhygieniasta aina kun muistaa. 

Kaiken tämän lisäksi lapsi huolehtii myös vanhemmistaan. Hän vanhempiensa sammuttua ottaa palavan tupakan sormista pois ja tumppaa sen, tarkistaa että kuumaa tuhkaa ei ole missään sytyttämässä taloa palamaan. Lapsi laittaa radion kiinni ja sulkee avoinna olevan ikkunan. Sen jälkeen lapsi huolehtii itsensä nukkumaan ja seuraavana päivänä kouluun.Koulun jälkeen lapsi huolehtii, että ulko-ovi on auki kun perheen isä tulee kännissä kotiin. Lapsi ei tiedä koskaan, missä kunnossa ja millä päällä isä tulee. Lapsi ei myöskään tiedä, onko isällä avaimet mukana vai ei, joten parempi varautua ja tehdä kaikki valmiiksi. Alkoholisti-isällä on usein avaimet taskussaan, mutta hän ei vain löydä niitä. Sitten hän raivostuu.

Lapsi huolehtii, että aikuisilla on tupakkaa, ja hakee sitä kioskista äidin kirjoittamalla paperilapulla. Lapsi maksaa kolikoilla, jotka äiti on antanut. Kioskitädin katse on tutkimaton. Lasta hävettää. Lapsi vie sätkäpaperit ja filtterit vanhemmille, jotka ilahtuvat. Hyvä tyttö.Lapsi ei koskaan peittele vanhempiaan tuolille tai sänkyyn. Äidillä on yleensä muutenkin ulkotakki päällään, joskus jopa kengät jalassa sängyssä. Sellaista huolenpitoa ei ole. Lapsi piilottaa täysiä kaljapulloja vaatekomeroon äidille valmiiksi, ja siirtää isän eteen pöydälle tyhjiä tilalle. Isä varmasti muistaa, että kaljapullo on ollut hänellä kun hän herää. Muuten hän saattaisi syyttää äitiä pullonsa viemisestä, parempi kun muistaa itse sen juoneen. 

Isän verensokerit ovat alhaiset, hän ei jaksa nousta tuolilta, vaan hikoilee ja vapisee. Lapsi ottaa puhtaan lasin kaapista, sekoittaa veteen sokeria ja ojentaa sen isälleen. Isän tolkku palaa ja taas hän pystyy juomaan lisää ja kääräisemään sätkän. 

Alkoholisti-isä sammuu suu auki nojatuolille. Äiti herää ja naureskelee äänekkäälle kuorsaukselle. Lapsi laittaa filtterin isän suuhun, ja toivoo salaa, että isä tukehtuisi siihen. Lapsi on huono ja häpeää ajatuksiaan. Isä havahtuu hetken kuluttua maiskuttelemaan filtteriä ja jatkaa uniaan. Äitiä naurattaa, taas kuuluu sihahdus, kun kaljapullon korkki aukeaa. 

Äiti on saanut lujaa selkäänsä. Lapsi on huolestunut, ja pyytää äitiä jättämään kodin. Lapsi ja äiti muuttavat pois. Lapsesta on tullut nuori, koti puretaan ja tilalle rakennetaan iso liikuntahalli. Nuori huolehtii äidistään, katsoo ettei isä pääse sisälle asuntoon. Äiti päästää isän sisälle asuntoon, ja pian korjataan uutta taloa perheen kulisseiksi. 

Remontoidussa keltaisessa omakotitalossa nuori huolehtii edelleen vanhemmistaan. Riidan puhjettua menee väliin ja taitavasti ohjailee isän huomion muualle. Joskus äiti huutaa nuorta apuun, nuori tulee. Nuori käy soittamassa poliisit ja äidille ambulanssin, monta kertaa. Nuori huolehtii äidin sairaalaan, ja äiti viedään, vaikka vammat eivät sellaista hoitoa vaadi. Äiti vain halusi turvaan. Äiti kotiutuu seuraavana päivänä, nuori katsoo, että se on turvallista. Nuori huolehtii ja vahtii vanhempiensa omaisuutta, kun kodissa on ryyppyporukkaa. Nuori myös korjaa vaarallisesti lattialla lojuvat lasinsirpaleet, ettei kukaan loukkaa niihin itseään. Nuori huolehtii jälleen monta kertaa isälle sokerivettä verensokerin korjaamiseen. 

Sosiaalitoimistosta kysytään, haluaisiko nuori muuttaa omaan asuntoon. Nuori ei ole siihen valmis, pitää vahtia ja huolehtia, että äidillä on asiat hyvin. Isä tulee kotiin keskellä yötä, avaimet hukassa. Isä hakkaa kirveellä talon seinää. Nuori juoksee yöpaitasillaan avaamaan oven, huutaa isälle että laita kirves pois, ovi on auki. 

Nuori pitää huolen, että isä ei tiedä missä äiti on. Äiti on kiivennyt yläkertaan, vaatelaatikoiden sekaan nukkumaan - piiloon. Isä kuitenkin epäilee äidin olevan ylhäällä kuultuaan sieltä ääniä. Isä lähtee kapuamaan rappusia yläkertaan, mutta tukevan humalatilan vuoksi tulee pyörien rappuset alas. Nuori auttaa isän ylös lattialta ja katsoo, että isompia ruhjeita ei tullut. 

Nuori muuttaa pois kotoa. Hän murehtii miten vanhemmilla asiat sujuvat. Nuorella itselläänkään ne eivät suju. Nuori muuttaa parisuhteesta pois, omaan yksiöön. Nuoresta on tullut aikunen lapsi. Äiti käyttää aikuisen lapsen asuntoa pakopaikkana. Aikuinen lapsi aloittaa opiskelun, ja muuttaa kokonaan pois paikkakunnalta. Vanhemmat saavat jäädä huolehtimaan itsestään. Äiti ei enää kerro kaikkea. 

Aikuinen lapsi perustaa perheen. Isä sairastuu maksakirroosiin. Vanhemmat eivät enää asu yhdessä. Aikuinen lapsi huolehtii isän voinnista soittamalla usein. Isä kaatuu ja loukkaa itsensä. Aikuinen lapsi pakottaa äidin huolehtimaan isästä. Aikuinen lapsi ajattelee, että kun leikkiin on ryhtynyt, saa äiti huolehtia loppuun saakka. Aikuinen lapsi on hyvä määräämään mitä äidin pitää tehdä. Pitää soittaa ambulanssi - no eihän se tule. Lääkäriin on silti mentävä, murtumat lantiossa löytyvät.

Alkoholisti-isä tekee kuolemaa, hänet on siirretty saattohoitoon. Aikuinen lapsi soittaa jälleen äidilleen määräten häntä menemään paikalle. Aikuinen lapsi tietää, että äiti olisi halunnut olla jo rauhassa, mutta ei välitä. Nyt ei huolehdita äidistä. Isä kuolee.

Aikuinen lapsi huolehtii hautajaiset, auttaa perheensä kanssa asunnon tyhjäämisessä, sekä huolehtii perunkirjoituksen. Huolehtiminen ei ole vieläkään päättynyt - nyt huolehditaan jälleen äidistä. Aikuinen lapsi ehdottaa äitiä aloittamaan jumpan, harrastuksen. Aikuinen lapsi huolehtii, ettei äiti jää yksin. 

Lapsi huolehtii aina vanhemmistaan.

- MeikkuKommentit

 1. Tähän on helppo samastua. Se on polku läheisriippuvuuteen. Aikuisena huolehtiminen muista jatkuu itsen kustannuksella. On vaikea ajatella terveen itsekkäästi. Toisaalta huolehtiminen on noidankehä, joka ylläpitää toimintatapoja. Näin ne tavat periytyvät sukupolvelta toiselle.

  Vasta kolmekymppisenä korttelin seisomaan omilla jaloillani, se oli konkreettinen kokemus. Opettelin asettamaan ensin itselleni happinaamarin, ja sitten vasta toisille. Onhan minun oltava toimintakykyinen, jotta jaksan huolehtia muista.

  Lisäksi opettelu ulos tuosta holhoamisesta oli pitkä prosessi. Alkoholistin tulee antaa itse ottaa vastuu elämästä ja sairaudestaan. Mutta eihän lapsen lojaliteetti sitä ymmärrä eikä kukaan ole häntä siihen ohjaamassa. Riepu pieni kantaa itse huolta ja vastuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Eri paikkakunnilla asuminen on tuonut tähänkin helpotusta. Nyt oli isäni kuoleman jälkeen ensimmäistä kertaa peräti viikko, kun emme äitini kanssa soitelleet. Silti hän oli siellä pärjännyt ja elänyt elämäänsä. Se on hyvä, vaikka toisaalta sitä on ihmeissään, että hän ei ole tarvinnut minua mihinkään tuon viikon aikana.

   Pikku hiljaa päästän irti huolestani, ottakoon itse elämälleen suunnan nyt, kun pääpahis on mennyt pois. Lapsena kaikki olisi ollut niin paljon hankalampaa, jos en olisi tehnyt tiettyjä elämää helpottavia asioita. Mielistelyä, ja passaamista. Oksettavaa.

   Poista
 2. Lapsi sammuttaa yöllä kokkaavan vanhemman/sukulaisen jäljiltä päällä olevat hellan levyt/ uunin, huolehtii ettei aikuinen tukehdu omaan oksennukseen ja avaa itse omat pakettinsa jouluaattona kun äiti on sammunut sohvalle.
  Tiedän mitä kävit läpi. Tiedän mitä kieltä puhut ja olen tuntenut nuo samat tilanteet ja tunteet. Lämpimän halauksen lähetän sinulle, me selvittiin siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vastahalaus täältä. Meillä ei ole ollut huoletonta lapsuusaikaa. Jos jotain positiivista tästä pitää ajatella, niin olemme oppineet varhain käytännöllisiä taitoja. Yksi niistä on vastuuntunto.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätäthän terveiset hirsitalon emännälle =)

Suositut tekstit