Kokemuksia kaupungin vuokra-asunnoista


Meinasin jatkaa muisteloita nuoruusvuosiltani, mutta perikunnalle tupsahti lasku alkoholisti-isäni vuokra-asunnon muuttosiivous- ja korjauskustannuksista, ja siitä lähti sitten ajatus kirjoittaa blogiin aiheesta.

Lasku oli 500 euroa. Siivouskustannukset 380e, välioven uusinta 60e ja parvekkeen tyhjäys 60e. Isäni siis asui kaupungin vuokra-kaksiossa yksin n. seitsemän vuotta. Talo on rakennettu 1978 ja perusparannusvuosi 1996. Sen jälkeen remontteja ei ole tehty. Wc-pönttö on ollut irti lattiasta, putket huusivat ja pitivät meteliä. Koko asunto on huonokuntoinen. Erikseen ei varmaan tarvitse mainita, että kun siellä on asunut yksinäinen, alkoholisoitunut ja sisällä poltteleva mies, oli se vielä entistäkin huonokuntoisempi. Tosin asukas teki itse korjauksia, sillä pyynnöistä huolimatta kohteita ei korjattu. Hän on mm. liimannut pöntön itse lattiaan takaisin. Uutta kiuasta piti mankua kauan ja monta kertaa, ennnen kuin sellainen tuli. 

Kun isäni sai diagnoosinsa, hän alkoi siivota tavaraa asunnosta ja varastosta pois. Hän ilmeisesti koki, että työ on tehty, ja nyt valmistaudutaan kuolemaan. Siivotaan rojut nurkista pois, että meillä omaisilla ei olisi niin kova työ. Jonkin verran työtä silti riitti hänen kuolemansa jälkeen, ja asunto siivottiin niin hyvin kuin resursseja siihen riitti; eli äitini oli päävastuussa tyhjäyksestä ja siivouksesta, me autoimme isompien rojujen ym. kanssa. Kaapin ovet jäivät tupakan savusta törkyisiksi, eikä niitä yritettykään putsata, menisihän asunto varmasti muutenkin remontin alle, kun ei peruskorjauksia ole tehty 20 vuoteen.

Ai ei mene vai? Siivotaan ja vuokrataan edelleen huonokuntoinen asunto huutavine putkineen melkein 500e vuokrahintaan? Varastorakennuksen katto on notkahtanut, vesi on tullut sisälle. Varasto, saunaosasto ym. ulkorakennuksessa on käyttökelvoton. Varastossa ei voi säilyttää mitään, mitä vielä joskus haluaa käyttää. Kerrostalon ulkorappusten kohdilla haisee home, kun puuosat ovat pilaantuneet. Koko talo on ihan siinä kunnossa, että voisi vaan jyrätä maan tasalle ja rakentaa uusi tilalle. Kyseisessä talossa on muuten tällä hetkellä 10 asuntoa vapaana... 

Asunto ei lisäksi ole esteetön. Isäni asui kämpässä pyörätuolilla kelaten viimeiset kuukautensa. Lattialistat irrotettiin, no se nyt ei ole homma eikä mikään, mutta wc:n pääsy oli lähes mahdotonta. Asuntojen pesuhuoneisiin on aikoinaan toteutettu jälkikäteen lattialämmitys, ja lattia on nostettu huomattavasti muita huoneita korkeammaksi. Olemme kaikki venäyttäneet selkämme wc:stä tullessamme, kun emme ole muistaneet tasoeroa. Olemme myös kaikki kompastuneet vessaan mennessämme korkeaan lattianreunaan. Lapset usein lensivät päistikkaa rähmälleen, ja olenpa kuullut joskus erään asukkaan lyöneen päänsä lattiaan paskalle mennessään.Toinen saman alueen vuokra-asuntoihme on äitini asunto. Se on äkkiseltään paremmassa kunnossa kuin isäni asunto oli, mutta ei sekään saa puhtaita papereita, ei toki! Siellä on koneellinen poistoilma liesituulettimesta ja pesuhuoneesta, mutta ei minkäänlaista korvausilmaräppänää. Äitini on kärsinyt väsymyksestä ja minulla on aina tullut pää kipeäksi kun sinne on menty. Äitini hankki ilmanpuhdistimen, joka on tuonutkin huomattavan parannuksen ilman laatuun. Mutta se hoitaa vain oireita, ei korjaa itse syytä: Puhtaan korvausilman puuttumista.

Myös tämän kerrostalon varastorakennus on homeessa. Katto on vuotanut, ihan märkä. Ja siellä myös haisee ihan voimakas home. Varastoa ei voi siis käyttää, eikä sille mitään olla tehty. Oma ongelmansa on sitten passiiviset asukkaat, jotka eivät asiasta pidä meteliä. Talon huippuimuri ei toimi läheskään aina, eikä äitini siitä ilmoittanut mihinkään, viimeksi meni kuukausia ennen kuin se korjattiin. Äitini odotti, että joku muu tekee sen(kin) asian hänen puolestaan.


- Mainos - 


Kun me pari vuotta sitten myimme rivitalo-osakkeemme, muutimme rakennusajaksi vuokralle kaupungin vuokra-asuntoon. Se oli 1991 rakennetun talon 60m2 kaksio. Ensimmäisten kuukausien aikana asunnossa korjattiin pesuhuoneen vuotava pesualtaan putki, vaihdettiin keittiössä vuotava hana, korjattiin pesuhuoneen lattiakaivoa järkyttävän hajun vuoksi, uusittiin keittiön allaskaappi, joka oli vaurioitunut vuotavasta vedestä, vaihdettiin ulko-oven rikkinäiset riivisteet (silti kylmä ilma tuli sisään koska ovi oli kiero), toimitettiin postilaatikkoon tiivisteet, jotka mies itse vaihtoi terassinoveen.

Silti asunto oli kulunut. Pesuhuoneen laattojen saumakohtiin ilmaantui homepilkkuja, jotka aina siivotessa lähtivät pois ja uusivat kohta uudelleen. Osa seinälaatoista oli onttoja, eli laasti pohjassa huonosti tai irronnut kosteuden vuoksi. Lattia oli talvella hirveän kylmä, pesuhuoneessa se oli erittäin häiritsevää; meillä kului kuumaa vettä paljon enemmän kuin tavallisesti olisi kulunut, pesuhuoneen kylmyyden vuoksi. Tässäkin asunnossa vuokra oli yli 500e ja kalliit vesivastikkeet päälle. Perusparannuksia ei ole tehty kertaakaan, vaikka talo on kohta jo 30 vuotta vanha.

Kymmenisen vuotta sitten asuimme kaupungin vuokrarivitalossa, jossa alusta alkaen haisi kummalliselta. Se ei ollut maakellarin hajua, eikä viemärin hajua, vaikka viemäristä se haju silti tuli. Ennen muuttoamme asunnolle tehtiin kasvojen kohotus, eli laitettiin makkariin ja olohuoneeseen uudet tapetit, sekä maalattiin eteisen seinät.

Muurahaiset marssivat seinän kattolistan kautta rivissä alas, ja toinen rivi vei takaisin ylös. Pesuhuoneessa oli likainen, vanha keltainen muovimatto, joka oli päässyt irtoamaan viemärin ympäriltä. Vesi pääsi suihkun aikana muovimaton ja betonin väliin, ja loiskui siellä, kun maton päällä pomppi. Muovimatto oli koholla viemärin ympäriltä ja painui aina alas kun päälle astui. Irtisanoin asunnon ja ilmoitin isännöitsijälle, että siellä on vesivahinko. En tiedä, tehtiinkö sille mitään vaikka kovaa niin sanottiin. Meillä voi olla remontoinnista vähän eri käsitykset.

Sillloin yli kymmenen vuotta sitten, kun jätin kotikontuni, ja muutin tänne kaupungin sykkeeseen, asuntoni oli hiljan remontoitu kaksiosta tehty yksiö alueella, jolla on tänäkin päivänä huono maine. Enkä ihmettele. Naapurille maistui keitto, ja hän uhkasi tappaa itsensä huomenna kello kolme. Yläkerran naapuripariskunta sammui käytävään piripäissään, ja paikalle tarvittiin ambulanssia heitä herättelemään. Veivät mennessään. Alaoven lasi rikottiin, ja paikalliset pikkurikolliset pysäköivät autoaan minun ikkunani alle. Valitin asiasta, ja sain kuulla siitä.

Toinen naapuri uhkasi muuten vain lukita minut pyörävarastoon. Keskirapun romanit olivat rauhallisimmat asukkaat. Työskentelin silloin käräjäoikeudessa, ja hieman pelkäsin paljastuvani sieltä. Naapuritalossa vieraili usein poliisimaija ja ambulanssi, ja parin kadun päässä oli joku tapettu. Irtisanoin asunnon ja muutimme rauhallisemmalle alueelle. Ahdistus helpotti. Mutta SE asunto oli muutoin ihan miellyttävä ja siisti.Niin tosiaan, miten tuo lasku liittyy mihinkään? Sinänsä se on ihan oikeutettu, sillä asuntoa ei saatu riittävän puhtaaksi omin avuin. Väliovessa oli lasi rikkoutunut jo alun perin muuton yhteydessä, kun läpiveto paiskasi välioven kiinni ja lasi särkyi. Mutta olen kauhuissani, että tuollaista läävää vuokrataan vielä eteenpäin ilman kunnollisia remontteja. Talo tarvitsisi jo putkiremonttia ja pintojen uusimista kipeästi. Silti siitä vaaditaan noin hullua vuokraa. Vai onko ajateltu, että asunto menee kenties jollekin toiselle laitapuolen kulkijalle, jolle ei kannata pedata kaunista petiä, kun se kumminkin kohta sotketaan?

Tähän "valitusvirteen" tuli aika monta säkeistöä, mutta ilmoitin ystävällisesti vuokra-asunnoille isäni kuolinpesän olevan varaton ja ylivelkainen, joten siivous- ja korjauskulut jäävät heidän tappiokseen.

- Meikku

Oletko sinä maksanut ylihintaista vuokraa huonokuntoisesta asunnosta?

Kommentit

 1. Oon asunut monessa asunnossa missä on joko korvausilman puute tai kosteutta. Sellaisessa asunnossa asuminen todella tekee olon huonoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee. Hullua, että vanhoihin asuntoihin ei laiteta mitään korvausilmaräppänöitä jos sellainen puuttuu. Nehän vetää sitten viemäristä ja mistä vaan saa sen korvausilman, hyhhyh!

   Poista
 2. Ihanaa että kirjoitit aiheesta!

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Aivan asiaa kirjoitit. Monet kaupungin asunnot ovat pinnan alta todella huonokuntoisia ja liian monet esim.lapsiperheet kärsivät niissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näinhän se on, vahempia asuntoja ei kannattaisi vuokrata ennen kuin ne on peruskorjattu vastaamaan tämän päivän tarpeita.

   Poista
 4. Aika ihmeellistä, että mitään ei tehty vaikka vesivahingosta ilmoitettiin. Meilläkin on hieman ongelmia asunnossamme, pitäisikin selvittää kuka on meillä isännöintitoimistona, jotta voi ottaa yhteyttä. Eiköhän se numero jostain löydy. https://origoisannointi.fi/palvelumme/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän terveiset hirsitalon emännälle =)

Suositut tekstit