Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuusALLEKIRJOITTAKAA JA JAKAKAA: ADRESSI LASTEN OIKEUDESTA SUOJELUUNTänään maanantaina 20.11 on kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä. Se juontaa juurensa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka sitoo valtioita ja koskee alaikäisiä lapsia. Sopimus on solmittu vuonna 1989, ja se on ollut voimassa Suomessa vuodesta 1991. Tänä vuonna teemana on jälleen lasten yhdenvertaisuus. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivulla lukee näin:


"Sopimusvaltion on ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin lapsen oikeuksien sopimuksessa tunnustettujen oikeuksien toteuttamiseksi."Väkisinkin tuli oma lapsuus mieleen, kun näitä oikeuksia luki. Se, miten oikeudet ovat olleet laintasoisena jo voimassa, kun minun ja ehkä sinunkin lapsuus olisi pitänyt turvata. Kun tiedettiin perheen vaikeuksista, mutta ei tehty asian eteen kaikkea voitavaa. Näin ollen lapsen oikeudet eivät toteutuneet, vaikka ne ovat laissakin mahdollistettu.
Muutamia meitä päihdevanhempien lapsia koskettavia sopimuksessa mainittuja asioita, jotka eivät välttämättä ole toteutuneet:


2. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi.

3. Lasta koskevissa päätöksissä on aina ensisijaisesti harkittava lapsen etu.

4. Valtion on toteutettava Lapsen oikeuksien sopimuksen määräämät oikeudet.

16. Lapsella on oikeus yksityisyyteen, kotirauhaan ja kirjesalaisuuteen. Hänen kunniaansa tai mainettaan ei saa halventaa.

19. Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä.

27. Lapsella on oikeus hänen ruumiillisen, henkisen, hengellisen, moraalisen ja sosiaalisen kehityksensä kannalta riittävään elintasoon.

31. Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään.

34. Lasta on suojeltava kaikenlaiselta seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

36. Lasta on suojeltava kaikelta hyväksikäytöltä.

37. Lasta ei saa kiduttaa. Lasta ei saa rankaista julmalla tai halventavalla tavalla. Lapsen vapauden riistoa saa käyttää vasta viimeisenä keinona ja tällöin lasta on kohdeltava inhimillisesti ja hänen ikänsä huomioiden.Kohdat on kopioitu Unicefin verkkosivuilta
Rakastava pullonpohjakoti


Itselleni Lapsen oikeuksien päivä on tärkeä. Se muistuttaa minua siitä, mitä olen lapsena joutunut kokemaan, mutta ennen kaikkea siitä, miten haluan omat lapseni kasvavan: Turvallisessa ja rakastavassa kodissa, jossa on hyvä olla.

Olemme mekin varmasti kasvaneet rakastavassa kodissa, jossa ainakin toinen vanhemmista on rakastanut. Minäkin kasvoin. Olin tärkeä molemmille vanhemmilleni, vaikka erityisesti alkoholista ja muista mielenterveysongelmista kärsivä isäni ei sitä osannut näyttää. 

Yhden lämpimän hetken kuitenkin muistan: Se oli vappu. Olin kotona ala-asteikäisenä, ehkä 9-10 vuotiaana. Vanhempani olivat humalassa. Äidilläni oli punainen paita. Kotona oli hilpeää, oli ilmapalloja ja serpentiiniä. Vanhempani istuivat olohuoneen lattialla nojaten seinään, ja minut otettiin syliin. Se oli outoa ja vaivaannuttavaa, mutta silti kivaa. Ja säilyy muistoissani ikuisesti. 
Kaikki aikuiset eivät pidä velvollisuuksista

Kun on rahahuolia, puoliso käyttää päihteitä, masentaa, on työttömyyttä. Kun ei vaan jaksa välittää. Ottaa huikan, toisen, antaa mennä vaan. Kyllä se lapsi itsestään huolen pitää, onhan se tehnyt niin ennenkin. Huoletta sen voi jättää yksin kotiin, kyllä se osaa itse tehdä ruokansa ja pärjää. 

Kyllä se pärjääkin, mutta joka kerta lapsi maksaa siitä kovan hinnan. Kahdeksan vuotiaan ei tarvitse pärjätä yksin, ei tarvitse olla yksin kotona, ei tarvitse kantaa yksin vastuuta perheen kissasta tai pikkusisaruksista. 

Jos edes toinen vanhemmista välittää ja kantaa huolta, hän soittaa vaarin hakemaan viikonlopuksi mummolaan. Ei näe lasta koko viikonloppuna. Ei kysy, miten koulu meni, tuliko läksyjä. Toinen taas ei jaksa päätään vaivata jollain pienellä kakaranrääppööllä.

Mitäs sitten tehdään, kun edes sosiaaliviranomaiset eivät pidä velvollisuuksista tai noudata lapsen oikeuksien sopimusta? 

Lapsen oikeuksia poljetaan

Kun omat vanhemmat eivät pysty pitämään lapsen oikeuksista kiinni, kuuluvat ne muille tahoille. Sopimus on sitova. Ja voi, kuinka monen kohdalla tuota sopimusta jatkuvasti rikotaan! 

Naapurit näkevät ja kuulevat, ohi menevät ihmiset eivät katso päälle vaan kiihdyttävät askeleitaan. Mitä jos kyse onkin jostain muusta, ei se minulle kuulu. Lasten hyvinvointi kuuluu meille kaikille. Mihin on kadonnut se yhteisöllisyys, jossa koko kylä kasvattaa kaikki lapset? Nyt perheet jätetään yksin oman onnensa nojaan ja resursseja puuttua monissa paikoissa on vasta sitten, kun on liian myöhäistä.Yllä oleva kuva on otettu Ilkka-lehden haastattelusta, joka minusta tehtiin elokuulla 2017.

Asioista voi ja pitää valittaa, jos tuntee kokeneensa vääryyttä. Valitettavasti lapsi ei voi eikä osaa näistä asioista tietää eikä tehdä. Minä olisin lapsena sanonut haluavani asua kotona, ja sen varmasti olen sanonutkin. Se ei silti ollut oikea päätös! Varmasti olisin kapinoinut huostaanottoa vastaan, mutta se olisi siltikin ollut oikein ja parhaaksi kohdallani. Mikään muu apu ei sosiaalitoimistolta ollut riittävää.

Lapsen oikeuksien sopimus kiteyttää mielestäni hyvin sen, minkä pitäisi taata lapselle hyvä ja turvallinen elämä. Jos ja kun se ei kaikkien kohdalla onnistu, sillä voi olla pahimmillaan monen sukupolven kestäviä vaikutuksia.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että minä kannan isäni lapsuutta, omat lapseni kantavat minun lapsuuttani ja heidän lapsensa kantavat vielä omien vanhempiensa lapsuutta. Vaikka olen katkaissut kierteen ja lapsillani on normaali lapsuus, en silti voi taata, etteikö joku piirteeni omasta lapsuudestani vaikuttaisi heihin. 

Tehdään siis velvollisuutemme, ja pidetään hyvä huoli pienistä ihmeistämme!

- Meikku


Oletko lukenut jo postaukseni, jossa sain tietää miksi en saanut turvallista kotia? Voit lukea sen TÄÄLTÄ.


<----  Psst! Joko vastasit tuossa vasemmassa sivupalkissa olevaan kyselyyn? 


Liity sähköpostilistalleni, saat joka sunnuntai aiheeseen liittyvän kirjeen: 

Liity blogini sähköpostilistalle

* vaaditaanKommentit

 1. Arvostelu on hakemus lisää siunauksia varten, kiitolliset ihmiset jakavat aina todistuksia ... Luin kaksi päivää sitten facebook-aikajanallani vastaavia kommentteja koskevista todistuksista noin Amerikan yhdysvaltojen lääkäristä, joka sanoi, että Dr.Oduduwa pystyi palauttamaan entisen poikaystävänsä. kahden vuoden eron jälkeen ... Aviomieheni lankesi suhteeseen toisen naisen kanssa töissä ja jätti minut. Sain Avioliiton oikeinkirjoituksen casting-ohjelman hengellinen isä, mentori ja parantaja nimeltään Oduduwa. 2 päivää sen jälkeen kun lounas oli kirjoittanut minulle nimensä loitsun palauttamiseksi aviomiehelleni kotiin, se oli yllätys, en osaa edes selittää kuinka kaikki tapahtuu, se toimii Baba Oduduwan lupauksena.
   En olisi voinut tehdä sitä ilman Baba Oduduwan apua. Olisin luopunut ja uskonut, että koska aviomieheni näki jonkun toisen, hän sanoi, että olemme tehneet. Lounastamisen jälkeen Rakkausloitsun, mieheni soittaa minulle matkapuhelimella ja hän palaa takaisin kotiin seuraavana päivänä. Olen kiitollinen tälle henkiselle avioliiton parantajalle, joka auttoi minua. Suosittelen häntä jokaiselle, jolla on avioliitto tai parisuhdekriisi tänään, ota nopeasti yhteyttä tähän hengelliseen loitsun palauttajaan palauttaakseen entisen rakkauden.
  tässä on hänen henkilökohtainen sähköpostiosoite: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Dr.Oduduwa on erittäin lahjakas ylimääräisillä tavallisilla valtuuksilla ratkaista seuraavat tapaukset: .....
  Kuinka rakentaa murtunut luottamus
  Kuinka käsitellä "en rakasta sinua"
  Kuinka antaa anteeksi ja saada anteeksi
  Kuinka muodostaa yhteys puolisosi kanssa uudelleen
  Kuinka saada puolisosi vaihtamaan
  Kuinka pilata heidän tapauksensa
  Kuinka päästä ohi
  Kuinka välttää erottelua
  Kuinka lopettaa avioero
  Plus 5 avioliittoarviointia

  Vain WhatsApp: +79268011965

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän terveiset hirsitalon emännälle =)

Suositut tekstit