Väkivallan muodosta toiseen


Otsikko kertoo tiivistettynä sen, mitä tämän kertainen blogikirjoitukseni käsittelee - väkivaltaa eri muodoissa. Oli kyseessä väkivaltainen mies tai nainen, muodot ovat kaikille samat. Kenties tulee sinulle yllätyksenä, mutta niihin luetaan muutakin kuin henkinen ja fyysinen välivalta. Oikeastaan voisi ajatella, että nämä kaksi ovat pääkategoriat, ja loput ovat sitten alakategorioita. 

Meidän perheessämme siis isä oli se väkivaltainen. Älykäs, turhautunut ja alkoholin riivaama mies, joka toteutti perheessään kaikkia niitä muotoja, joita postauksessani tuon esille. Aiheista olen kirjoittanut ennenkin, linkit niihin löytyvät otsikoiden alta.Sosiaalinen väkivalta

Sijoitan sosiaalisen väkivallan henkisen väkivallan alle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toinen ihminen rajoittaa toisen sosiaalista kanssakäymistä. Eristää sinut ystävistäsi, kääntää sinut toisia vastaan, kääntää muut sinua vastaan. 

Sosiaalinen pahoinpitelijä kontrolloi sitä, kehen pidät yhteyttä, rikkoo kirjesalaisuutta ja lukee viestisi. Jo pelkkä väkivallan uhka on pahoinpitelyä. 

Edellisessä blogikirjoituksessani kirjoitin Ihanalikasta, joka oli parisuhteessa narsistin kanssa. Narsistinen ihminen käyttää häikäilemättä väkivaltaa eri muodoissaan saadakseen uhrinsa alistettua vastaamaan narsistin tarpeisiin. Voit lukea kirjoituksen TÄÄLTÄ.

Mustasukkaisuus on ihmiselle luonnollista, mutta mennessään äärimmäisyyksiin, siitä tulee sosiaalista väkivaltaa, henkistä väkivaltaa, jopa fyysistä. Sairaalloinen mustasukkaisuus liittyy usein persoonallisuushäiriöihin ja psyykkisiin sairauksiin. Alkoholisti-isälläni oli näitä oireita jopa siinä määrin, että eristi äitini omasta naispuolisesta ystävästään. Lopulta hänellä ei ollut yhtään ystävää.

Taloudellinen väkivalta

Rahat tai henki! Annat rahat ja kas, olet joutunut ryöstön ja taloudellisen väkivallan uhriksi. 

Onko sinulla esimerkiksi puoliso tai vanhempi, joka on kontrolloinut rahankäyttöä? Vie kaiken, ostaakseen päihteitä tai jotain muuta, yleensä ei niin tarpeellista. Taloudellinen väkivalta kuuluu myös henkisen väkivallan kategoriaan. 

Oletko koskaan miettinyt, että myös puolison kotona pitäminen voi olla taloudellista väkivaltaa? Jos et saa mennä töihin, ja ansaita omia tuloja. Päättää omista menoista. 

Isäni vei äidiltäni kaikki rahat, joilla olisi pitänyt pärjätä ja ostaa ruoka taloon. Hän ei välittänyt sairautensa vuoksi muusta, kuin seuraavista pöhnistä. Hän kanitti kotimme tavaroita (kameran, videot...) ja antoi velkojensa maksuksi tavaraa. Minun Aku Ankka-lehteni, cd-soittimeni, ja ties mitä muuta katosi yhtäkkiä. Lahjaksi saamani hopeakorviksetkin katosivat yhtäkkiä. 

Isäni harrasti taloudellista väkivaltaa myös käskemällä äitiäni lainaamaan rahaa toisilta, tai hävyttömästi jopa itse sitä kerjäten tutuilta. Erityisesti sairailta ihmisiltä. Tämä toiminta sekoittuu sitten jo hyväksikäyttöön. 

Ylempänä kirjoitin mustasukkaisuudesta, jonka lasken sosiaaliseen väkivaltaan. Minusta myös sairaalloinen nuukuus on taloudellista väkivaltaa. Ei aina tarvitse tuhlata kaikkea aiheuttaakseen kanssaeläjissään pahaa oloa, rahan käyttöä voi myös sairaalloisesti rajoittaa! Vai mitä sinä olet mieltä nuukuudesta?

Taloudellisen väkivallan lieveilmiöstä olen kirjoittanut postauksessani KÖYHYYS TEKEE MATERIALISTISEKSI.

Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalinen väkivalta perheen sisällä on edelleen jonkinlainen tabu. Siitä vaietaan vielä enemmän, kuin hakkaamisesta ja haukkumisesta. 

Puolison raiskaus on raiskaus ja siten rangaistava teko, vaikka miten olisi tehty liiton sisällä! Seksuaalinen väkivalta on myös sen verran monimuotoista, että se kuuluu sekä henkisen- että fyysisen väkivallan piiriin. Näissä tapauksissa uskon henkisen väkivallan olevan suurempaa kuin fyysinen kipu. Pelkotilat, ahdistus, oma itsetunto ja itsemääräämisoikeuden rikkominen vaikuttavat laajalle sosiaalisissa kontakteissa ja tulevaisuuden näkymissä.

Myös kaikenlainen seksuaalisilla teoilla tai asioilla nöyryyttäminen, pakottaminen, kiusaaminen, häiritseminen, uhkailu ja kiristäminen on väkivaltaa. 

Ihanalikan tapauksessa hänet pakotettiin anaaliyhdyntään vastoin hänen tahtoaan. Raiskauksen jälkeen tapahtuneesta muistutettiin ikävästi koskettelemalla peppuun.

Seksuaalisesta väkivallasta perheessämme olen kirjoittanut TÄÄLLÄ.
Fyysinen väkivalta

Sitten päästään siihen, kun sanat eivät enää auta. Laitetaan nyrkki puhumaan. Tästä on henkilökohtaista kokemusta minulla niin isän, kuin avomiehenkin suunnalta. EX-avomiehen!

Lyönnit ja potkut satuttavat, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen rinnassa puristavaan mahdottomuuden tunteeseen. Voiko tämä olla mahdollista?

Sen täytyy olla jokin toisen ihmisen kunnioittamiseen liittyvä juttu, että käydään päälle. Eihän sinua ja koskemattomuuttasi silloin kunnioiteta. Ajattelevat perkeleet, että voi tehdä mitä vaan.

Fyysiseksi väkivallaksi lasketaan kaikki sellainen, joka tekee fyysisesti kipeää ja jälkiä. Ja vaikka ei tulisi jälkiä tai kipeääkään, se on silti väkivaltaa. Lyöminen, tukistaminen, töniminen, nipistäminen, potkiminen, repiminen, esineillä heittäminen, puukottaminen, kamppaaminen, pureminen, raapiminen...

Pahoinpitelyjen seuraukset ovat toisinaan hurjia. Elokuvissa pahis ja hyvis kestävät mitä isompia iskuja ilman suurempia naarmuja, ja nousevat aina uudestaan ylös. Oikeassa elämässä asia ei mene näin. Ihminen kestää hyvin huonosti erityisesti päähän osuvia iskuja. Jo yksikin isku voi viedä hengen.

Lue lapsuusperheeni väkivallasta TÄÄLTÄ.

Henkinen väkivalta

Psyykkistä väkivaltaa on ihan älyttömän paljon joka puolella. Uskallan väittää, että koulukiusaamisestakin suurin osa on juuri henkistä väkivaltaa. Se ei ole yhtään väheksyttävämpää kuin fyysinenkään, mutta siitä ei rangaista samalla tavalla.

Henkisellä väkivallalla on pitkäkestoiset seuraukset, jos se jatkuu pitkään ja lapsuudesta saakka. Vallankäyttö, manipuloiminen, valehtelu, pelottelu, toisen arvostelu, nimittely, kaikenlainen verbaalinen kiusaaminen. Vähättely. Toisen kontrollointi, uhkailu, nöyryyttäminen, sosiaalinen ja taloudellinen väkivalta. Joskus henkistä väkivaltaa on pelkkä ilkeä silmäys tai ulkopuolelle jättäminen porukasta. Näistä käytetään yleisesti nimitystä kiusaaminen.

Etenkin parisuhteissa henkinen väkivalta esiintyy riidan aikana, kun mennään jatkuvasti henkilökohtaisuuksiin. Silloin loukkaa toista. Pitäisi pitää kielensä kurissa ja pysyä asiassa josta riidellään. Tuskin riita alkaa joka kerta Joosepin haisevista varpaista. 

Henkinen väkivalta lapsen kohdalla on erityisen surullista. Kun lapsi on vasta kehittymässä, oppimassa uutta. Lapsi kohtaa useimmiten vähättelyä, nimittelyä ja arvostelua aikuiselta. Se vaikuttaa koulumenestykseen, tulevaisuuteen. Pahimmassa tapauksessa lapsi sairastuu  masennukseen, pelkotiloihin, ahdistushäiriöihin, persoonallisuushäiriöihin. Myös huomiotta jättäminen on psyykkistä pahoinpitelyä.

Lisätään tähän lapsen kohdalla vielä toisten lasten kiusaaminen, joka on erittäin vahingollista myös, jos aikuiset eivät kykene siihen syystä tai toisesta puuttumaan. Lapset eivät ymmärrä sitä vahinkoa mitä tekevät, siksi kiusaamisen juuret olisi kitkettävä jo aikaisessa vaiheessa, ennenkuin se alkaa rönsyillä liikaa. 

Lue henkisestä väkivallasta lisää postauksessani NÄKYMÄTTÖMÄN PAINON ALLA.

- Meikku


P.s. Joko kuulut sähköpostilistalleni? Saat joka sunnuntai alkoholistin lapselle suunnattua postia. Tervetuloa! =)


Liity blogini sähköpostilistalleKommentit

Suositut tekstit