Virtahepo työpaikalla


Kas siitäkin on minulla kokemusta sivustaseuraajana - kun alkoholiongelmaisia on työpaikalla. Erityisen mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, kun esimies ei puutu siihen. 

Kotoisa työpaikka

Kyseinen työpaikka vaikutti heti alun perinkin viihtyisältä ja rennolta, olihan se miesvaltainen paikka. Tyttökalentereita oli vähän joka seinällä. Minäkin sain kerran kalenterin, jossa toisella puolella oli tyttöjä ja toisella maisemia. MAISEMIA?! Kohta kuitenkin jokin kuviossa mätti; yksi soitti usein aamuisin, miten auto ei lähde käyntiin. Tai tuli pyörällä pitkän matkan. Kuulin sanottavan, että autossa oli alkolukko.

Muut työkaverit tiesivät kyllä mikä on homman nimi, eivätkä he asiaa pyrkineet salaamaan. Siitä vain puhuttiin hiljaa ja silloin, kun kyseinen henkilö ei ollut kuulemassa. Kollega kärsi alkoholismista, se asia olisi selvinnyt pian minullekin. 

Tärisevät kädet. Vanhan viinan lemu. Usein hän oli töissä jo kun me muut vasta tulimme. Lähti töistä sillä livulla aikaisemmin. Mietimme, että hän junaili ja valehteli tuloaikansa päästäkseen juomaan nopeampaa. Työ haittasi hänen juomistaan.

Säännöllisesti oli kosteita saunailtoja ja tyky-tapahtumia. Kollega ei ollut koskaan paikalla - Paitsi  olipa kerran. Järjestin meille toimiston väelle pikkujoulun teatterin ja ravintolan merkeissä. Sinne hän tuli - humalassa. Se oli suuri yllätys!

Kaikkein huvittavinta tässäkin tilanteessa oli se, että minusta asia oli täysin normaali. Ei ihme, että viihdyin työpaikalla jossa oli alkoholisteja, sehän oli minulle kotoista. Vaikka kyseinen ihminen koko ajan piilotteli juomistaan, ja kuvitteli ettei kukaan tiedä mitään, pidin hänestä. Hänen edessään ei koskaan tarvinnut jännittää eikä esittää mitään.

Kerran kesällä muut olivat toimistolta reissussa, ja minä olin virtahevon kanssa työpaikalla. Tultiin ja mentiin miten sattuu, haistiin niin voimakkaasti viinalta, että pullon täytyi olla piilossa jossain varaston uumenissa. Siellä hän vietti aikaa paljon, kävi mm. tupakkatauoilla.
Virtahepoon työpaikalla ei puututtu

Hän oli epäluotettava, ja olisi ilman muuta tarvinnut apua ongelmaansa. Sen tiesivät kaikki, silti työkaveri käytti aikaansa hirveästi juomisongelmansa peittelyyn. 

Maanantaisin saatoimme jo odotella puhelua, kuinka auto ei lähde käyntiin, tulen myöhemmin. Puuttuvia tunteja ei kuitenkaan korvannut. Esimiehen tehtävä olisi ollut hoitaa tämä asia, hän tiesi kyllä alaisensa ongelmista. 

Hän ei puuttunut asiaan, koska hänellä oli itsellään sama ongelma. Sitä oli vain vaikeampi havaita. Hän tuli ja meni kuten tahtoi, milloin oli työreissulla, milloin teki kotoa töitä. Koskaan en havainnut hänestä mitään mikä olisi viitannut ongelmiin.

Siitä kumminkin puhuttiin. Usein talvellakin auto piti käynnistää ensin ja antaa lämmetä ennen kuin voitiin lähteä. Myöhemmin kävikin ilmi, että myös hänen autossaan oli alkolukko. Eihän sitä pata kattilaa voi soimata, kun musta kylki on molemmilla. Päihdeongelmat saivat rauhassa rehottaa työpaikalla, ja heikentää työpanosta. 

Työnantajan oikeus ja velvollisuus on ohjata päihderiippuvainen hoitoon.

Ei voi olla mitenkään hyväksyttävää, että päihderiippuvainen henkilö jatkaa toimintaansa ilman minkäänlaista puuttumista. Ongelma syvenee ja pahenee koko ajan, ja lopuksi mukaan astuu muitakin ongelmia, kuten avioeroja.

Nämä "oireet" minä huomioin työpaikallani:

 • Valehtelu myöhästymisistä ja poissaoloista, työajoista
 • Käsien vapina, poissaoleva olemus
 • Virheet, saman asian neuvominen useita kertoja
 • Pitkät tauot
 • Vanhan viinan lemu
 • Yhteisten sosiaalisten tapahtumien välttely, esim. tyky-päivät, saunaillat
 • Huolimattomuus/flegmaattisuus
 • Ärtyneisyys
 • Epävarmuus ja äkkinäiset nykivät liikkeet esimerkiksi poimiessa silmälasia pöydältä
 • Tavaroiden pudottelu
 • Piilopullo kun se oli "turvallista" tuoda
 • Omissa oloissa viihtyminen
 • Hajamielisyys/muistiongelmat
 • Useita lääkärikäyntejä
Tämä oli siis entinen työpaikkani. Huono johto ajoi firman suohon, ja minä sain potkut yt-neuvottelujen tuloksena. Aiheesta lisää toisella kertaa, siihen liittyy myös työpaikkakiusaamista.

- Meikku


Onko sinulla kokemusta päihdeongelmista työpaikalla?


PS. Vasemmalla sivupalkissa on kysely, käyttäisitkö pari sekuntia ja vastaisit siihen? KIITOS.

Joko tykkäät blogini Facebook-sivusta? Sielläkin on kysely johon voit käydä vastaamassa 👀
Kommentit

 1. Satamassa työskennellessäni olin usein porukan ainut selvä ja täten aina kuskina kun liikuimme kaupungin eri satamanosiin. Meno oli samanlaista, myös esimies kuului entisiin merimiehiin ja joi yhtä kovasti kuin alaiset. Yllättävää kyllä, kaikki suoriutuivat itse töistä yhtä hyvin kuin selvänä. Ehkä vuodet merelle (päissään) olivat harjoituttaneet löytämään humalan ja toimintakyvyn välimaastosta juuri optimaalisen suhteen.

  Isäni työskenteli samassa paikassa ja lopulta hän ei enää klaarannut hommiaan vaan alkoi olla niin humalassa, että kaatuili ja katkoi luitaan. Lopulta olkapään murskaamisen myötä hänet junailtiin sairaseläkkeelle.

  On todella vastuutonta ja pöyristyttävää touhua tuollainen nyt kun jälkikäteen asioita ajattelee. Toki itsellä se oli vain kotiolojen laajennus, joten ei tuntunut silloin merkittävältä tai mitenkään epänormaalilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo. Oman isäni ryyppyjengiin kuului loppuvaiheessa myös jo eläköitynyt mermies, alkoholisti hänkin. Mietin jossain vaiheessa, että miten alkoholisti hoitaa työnsä merillä, mutta kommentistasi päätellen juomalla.

   Mutta onhan tuo kauheata, moniko on aikoinaan hukkunutkin aivan räkäkännissä...

   Poista
 2. Voi kyllä! Kokemusta löytyy viimeisestä määräaikaisesta työpaikastani, jossa miespuolinen työkaverini juopotteli aivan avoimesti. Meilläkään esimies ei puuttunut asiaan. Päinvastoin, naispuolinen esimieheni suhtautui juopottelevaan miehen puolikkaaseen erittäin huolehtivasti ja suojelevasti. Meidän kaikkien työsuhde oli määräaikainen, mutta juopottelevalle työkaverilleni on jatkoa luvassa. Pitäisiköhän ruveta juomaan? Auttaisikohan se työllistymisessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös joskus kiukuspäissäni miettinyt kun työttömyys aiheuttaa mielenterveysongelmia, että olisi pitänyt vain ryhtyä juomaan. Juominen on vähän samanlainen välttämätön paha kuin verot. Hiljaa niistä nuristaan, muttei oikeasti asian eteen tehdä mitään.

   Alkoholiongelman hankkimalla voisi saada sosiaalista statustakin paremmaksi. On paljon hyväksyttävämpää mainita, että aukot CV:ssä johtuvat siitä, että juominen on lähtenyt käsistä kuin ettet vain ole onnistunut löytämään töitä.

   Elämme kummallisessa kulttuurissa...

   Poista
  2. Voi oikein vitsi esimieheksi. Siis kamalaa! Hän olisi voinut ohjata hoitoon tuon alkoholistin, eikö hän tiennyt että sairaus etenee? Mitäs sitten, kun tulee virheitä ja poissaoloja niin paljon että "esimies" joutuu katsomaan itseään peiliin ja myöntämään oman typeryytensä... Voi voi.

   Poista
 3. Alkolukko on varmasti hyvä keksintö niille, jotka sitä tarvitsevat. Ymmärrän, että monet eivät siitä tahdo puhua. Meidän tuttu kertoi, että hänelle on tulossa alkolukon asennus. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että on ymmärretty se että sille on tarvetta, koska sehän vain edistää turvallisuutta. http://www.viestipaja.fi/autovarustelut-henkiloautoihin/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän terveiset hirsitalon emännälle =)

Suositut tekstit