Pääsiäismuistoja


Se on pääsiäinen. Tällä kertaa ei kiljupönttö pulputa saunassa. Talo ei ole täynnä ripuloivia ja oksentavia juoppoja. Ei ahdista yhtään, päin vastoin, tuntuu että olisi herännyt eloon! Me olemme saaneet rauhan, niin myös alkoholisti-isäni. Ruppana reppana ruskea kana sinne pilven reunalle <3.

Kerron tässä postauksessa samalla muutamia muistoja teini-iästäni.


Trullit vuosimallia -95


Virvon varvon

Lapsuuden ystäväni kanssa trulliteltiin ahkerasti joka vuosi. Olimme vielä yläasteen seiskalla sillä mielellä liikenteessä. Vuotta ylemmällä luokalla olevia poikia tuli vastaan, saimme kyllä ihan kiitettävästi kuulla heiltä. Mutta saimme karkkia, rahaa ja koruja. Kävimme kaupoissa ja jopa kultasepänliikkeessä trullittamassa.

Pokka piti. Vaikka olimmekin jo isoja, olimme silti vielä ihan lapsia. Se oli viimeinen kerta, sitten piti jo kasvaa isoksi. En halunnut kasvaa isoksi, se otti kipeää. 

Muuttuva vartalo piti peittää

Olin lapsena alipainoinen, olin murrosikäisenä alipainoinen. Mutta se ei estänyt kehitystä. Muuttuva vartalo verhottiin löysiin vaatteisiin, etenkin yläosiin. Hävetti näyttää kasvavat muodot isälleni. Pelkäsin, että hän humalapäissään sanoo jotain tökeröä, jotain joka ei kuulu isän suuhun. 

Epävarmuus kuuluu kasvuun, mutta kenties ei ole normaalia pelätä isän reaktiota omasta kehosta? Alkoholisti-isäni on syyllistynyt seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun jo ennen syntymääni, ja myös sen jälkeen. 

Hän ei koskaan koskenut minuun. Toisinaan mietin, olinko niin ruma? Oliko raja hänelle vesiselvä, vai oliko minussa jotain vikaa, omassa tyttäressä?

Kun trullittelut jäivät taakse, esiin astui muu pääsiäisen vietto: Juominen ja hakeutuminen sinne missä muitakin nuoria oli. 

Leikin kautta

Uutta elämänvaihetta, murrosikää oli vaikea käsitellä. Kun haaveissani halusin vain pitää ihastuksen kohdetta kädestä, vartaloni halusi jotain ihan muuta. Lapsuudesta oli pelottava luopua.

Yllätin kaksi ystävääni leikkimässä barbeilla, he piilottivat ne sohvan taakse ja tuntuivat vähän vaivaantuneilta. Suhtauduin asiaan kiusoittelevasti, vaikka oikeasti minäkin leikin vielä barbeilla silloin. Leikin 13-vuotiaana vielä barbeilla, mutta leikki oli enää hyvin lyhytkestoista ja mielenkiinto lopahti nopeasti.

Käsittelin kasvuani nuoreksi sen kautta. Laitoin huoneeni oven lukkoon, kaivoin barbit kaapista ja pistin ne panemaan. 

Vähitellen barbit jäivät kaappiin, ja siellä alkoi valmistumaan kiljut. Sieltä se valui vaatteille vaikka korkkia kuinka piti löysällä. Leikit jäivät taakse, vaikka kaiholla niitä aikoja muistelinkin.


:D


Kokko palaa

Meidän pihassa oli monta kertaa kokko. Tai oikeastaan se ei ollut pihassa, vaan viereisellä pellolla jotka kuuluivat joskus taloomme. Tämä talo ei ollut vihreä talo, vaan keltainen Korkan tila, lautarakenteinen rintamamiestalo. Tämän talon seinää isäni hakkasi kirveellä. 

Isäni keräsi kokkoon kaikenlaista roskaa ja risuja, heitti bensat päälle ja lopuksi kanisterinkin. Niin ikään kokkoon lensi tyhjät kaljapullot. Tiedätkö, mitä tyhjälle lasipullolle käy kun sen heittää tuleen? Se mossahtaa.

Pienenä mummolassakin oli aina kokko, iso ja rätisevä. Enoilla oli monesti kaljaa, perinteistä pääsiäisjuomaa. Minä kiertelin kokkoa, ja tökin tulta talventörröttäjillä, heittelin sekaan milloin lunta, milloin heinää. Tuhostin oikein kunnolla. Ja melko vapaasti sain sen tehdä, kunhan olin varovainen.Taas trullitettiin

Omat lapset opettelevat virpomisen saloja. Tai itseasiassa palmusunnuntaina virvotaan ja lankalauantaina trullitetaan. Puen heidät aina perinteisiksi noidiksi. Asumme isohkolla asuinalueella, jossa riittää katuja käveltäväksi. Tosin pieni 3-vuotiaamme ei montaa katua väsymättä jaksa.

On ihan mielipidekysymys, minkä asun kukakin katsoo asialliseksi pääsiäisenä. Minä olen sitä mieltä, että noidat, puput ja kissatkin vielä menevät, mutta kaikki muu ei enää kuulu pääsiäisperinteeseen. Tänä vuonna noitia näkyikin paljon, ja vain yksi luuranko.

Meidänkin ovellamme kävi jo varttuneempia noitia, ihan teini-ikäisiä tyttöjä. Heitä vähän naurattikin, mutta asiallisesti toivottivat tuoreutta ja terveyttä tulevaks vuodeks. Miksi luopua hyvästä tavasta tienata ilmaisia karkkeja? Tuli ihan mieleen omat trullittelut 13-vuotiaana.

Eipä tässä tämän enempää jaaritteluita, toivotan sinulle iloista ja valoista pääsiäisen jatkoa 🐇. 

- Meikku 


Onko teillä tehty kiljut pääsiäiseksi?
Kommentit

Suositut tekstit