Nousevan auringon talo - kurjuuden ensiaskel


On paikka kuulu kurjuuden
talo nousevan auringon
On turmellut mun nuoruutein
talo nousevan auringon


Alkup.kuva porstuakirjastot.fi/ Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto


Palataan vuoteen 1977. Paikka on Seinäjoki. Äitini on noin 23-vuotias, ja saanut työpaikan Seinäjoen kenkätehtaalta (nyk. Janita Oy). Äitini oli saatava asunto järjestymään nopealla aikataululla, joten valinnanvaraa ei juuri ollut.

Asunto järjestyi nopeasti entisen Matkustajakoti Lakeuden rakennuksesta, jota vuokrattiin asuinkäyttöön. Äidilläni oli yksi huone, jossa ei ollut omia wc-tiloja tai keittomahdollisuutta. Sinne hän hankki pienen lieden, jolla sai keitettyä edes teeveden.

Yhteiset pesutilat sijaitsivat talon kellarikerroksessa. Myös wc oli yhteinen. Wc-istuin oli jatkuvasti tukossa, ja asukkaat paskoivat käsienpesualtaaseenkin. Äitini ei pystynyt käyttämään vessaa, vaan kävi tarpeillaan kylillä. 


Mun äiti neuloi vaatteeni
hän syntiin langennut ei
Mun faija - hän sai tuomion
ja tienstä tyrmään vei

Kai ainut minkä tarvitsi
oli korttipakka vaan 
Sai tyydytyksen parhaimman
vain juopotellessaan


Alkup.kuva porstuakirjastot.fi/ Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Talon asukit olivat pääasiassa miehiä, sekalaista seurakuntaa. Monet eivät kuppiin sylkeneet, moni kulki laitapuolen polkuja. Entistä Matkustajakoti Lakeuden rakennusta sanottiin nousevan auringon taloksi, paikka kuulu kurjuuden. Sen käytävillä isäni kulki ensimmäistä kertaa äitiäni vastaan. 

Vielä silloin isäni seurusteli naisen kanssa, joka makasi kaikkien kanssa ja petti minkä ehti. Jäipä jopa suoraan rysän päältä kiinni. Isäni kävi töissä samalla suunnalla kuin äitini, ja ajeli välillä autolla vastaan. Äitini kulki teollisuusalueella töissä kävellen, matka ei ollut pitkä. 

Nousevan auringon talossa oli talonmies, vanha mies. Hän ei paljon tehnyt - eikä toki olisi remusakille pärjännytkään. Rakennus oli hurjassa kunnossa. Talon pihapiirin varastosta käytiin varastamassa heinänsiemeniä, ja keikalla käytettiin isäni autoa. Isäni joutui kuulusteluun asian tiimoilta, mutta hän ei ollut mukana teossa. Ilmeisesti auto otettiin luvatta käyttöön. Ainakin yksi nousevan autingon talon asukeista oli hommassa mukana. 

Ei toki tämä ollut ainoa kähvellys paikassa, jossa lukotkin olivat mitä sattui. Äitini tapasi mennä kotomarkilleen viikonlopuksi, ja kerran palatessaan kämpälle huomasi, että hänen c-kasettinsa oli varastettu. Siinä meni Jukka Raitasenkin kasetti.

Oi äiti, kerro lapselles
että tieni väärä on
Kun turhaan heitin nuoruutein
taloon nousevan auringon

Olen monta kertaa paennut
ja luullut päässeeni pois
Nyt matkaan sinne takaisin
eikä kukaan auttaa vois


Sitten tuli naistentanssit Ravintola Hoijakassa. Äitini katsoi, että tuolla on tutun näköinen mies jonka on jossain nähnyt. Niin hän haki isääni tanssimaan Juhamatin Fanny Fannyn. Se oli sitten menoa sen jälkeen. Ensimmäisessä kuvassa punaisella merkitty ikkuna oli äitini huoneen ikkuna. Isäni asui myös yläkerrassa, mutta toisessa päässä taloa. Hänellä oli vielä pienempi huone kuin äidilläni. 

Nousevan auringon talo oli molemmille vain väliaikainen etappi, kurjuuden ensiaskel. 
Alkup.kuva Google

Oli työn takana selvittää, missä tuo kurja nousevan auringon talo sijaitsi. Täydellistä varmuutta ei vieläkään ole, sillä sijainti on pitkälti äitini muistikuvan varassa. Ja koska kaupunki on muuttunut melkoisesti niiltä ajoilta, jouduttiin sijaintia hakemaan karttoja, vanhoja kuvia sekä Youtuben Seinäjoen keskusta 1982- videota hyödyntäen. 

Matkustajakodin nimen äitini muisti heti, sekä sen omistajien nimet. Hän kertoi myös, että linja-autopysäkki näkyi talolta. Cumulus ja K-kauppa City-Lieste olivat lähellä. Kadunnimiä hän ei enää muistanut. Cumulus on sijainnut Kauppakadulla jo silloin, joten lähdimme sitten virtuaalisesti Googlen avulla Cumuluksen ovelta asemaa, eli Ruukintietä kohti. Päädyimme Torikadulle.

Teimme saman Youtuben videon avulla. Matkalla ohitimme anniskeluravintola Kroopin, sekä Epon pubin, joissa molemmissa vanhempani olivat viihtyneet. K-market, josta äitini puhui, näyttäytyi oikealle Kauppakadun ja Ruukintien kulmaan, johon myöhemmin tuli Patruunan kauppakeskus (ent. Halpa-Halli). 

Videolla auto käy Kauppakadun jälkeen asemalla pyörähtämässä, ja suuntaa sen jälkeen Torikadulle. Oikealla ei näkynyt nousevan auringon taloa, joten oletan sen olleen jo purettuna vuonna 1982, vuosi ennen syntymääni. 

Sijoitimme nousevan auringon talon, Matkustajakoti Lakeuden rakennuksen jonnekin entisen Patruunan kauppakeskuksen parkkipaikan tuntumaan. Nythän tuokin on jo purettu. Ensimmäinen kuva talosta on niin vanha, ettei siinä näy vielä nykyisiä katujakaan. On vaikea kuvitella siihen vaaleaa kaksikerroksista puurakennusta, kun on siinä aina nähnyt Halpa-Hallin. 

Tämä oli pieni, mutta minulle tärkeä matka vanhempieni yhteisen taipaleen alkuun. 

Niin, on paikka kuulu kurjuuden  
talo nousevan auringon
On turmellut mun elämäin
talo nousevan auringon


- Meikku

Youtuben video, Seinäjoen keskusta 1982


Ps. Sain ajatuksen postaukseen lukiessani kirjaa Erään tapon tarina, jossa myös esiintyi nousevan auringon talo. Kirjasta tulee blogipostaus kun saan sen luettua loppuun. Oletko sinä kuullut puhuttavan jostain talosta tällä nimellä?

Pps. Kerkesin ladata Instagramiin hehkeän itkukuvan tätä kirjoittaessani. Kuuntelin siinä Fanny Fannya. Mutta jos en tee tätä tunteella, niin ei minun kannata tehdä lainkaan. 

Kommentit

 1. Arvostelu on hakemus lisää siunauksia varten, kiitolliset ihmiset jakavat aina todistuksia ... Luin kaksi päivää sitten facebook-aikajanallani vastaavia kommentteja koskevista todistuksista noin Amerikan yhdysvaltojen lääkäristä, joka sanoi, että Dr.Oduduwa pystyi palauttamaan entisen poikaystävänsä. kahden vuoden eron jälkeen ... Aviomieheni lankesi suhteeseen toisen naisen kanssa töissä ja jätti minut. Sain Avioliiton oikeinkirjoituksen casting-ohjelman hengellinen isä, mentori ja parantaja nimeltään Oduduwa. 2 päivää sen jälkeen kun lounas oli kirjoittanut minulle nimensä loitsun palauttamiseksi aviomiehelleni kotiin, se oli yllätys, en osaa edes selittää kuinka kaikki tapahtuu, se toimii Baba Oduduwan lupauksena.
   En olisi voinut tehdä sitä ilman Baba Oduduwan apua. Olisin luopunut ja uskonut, että koska aviomieheni näki jonkun toisen, hän sanoi, että olemme tehneet. Lounastamisen jälkeen Rakkausloitsun, mieheni soittaa minulle matkapuhelimella ja hän palaa takaisin kotiin seuraavana päivänä. Olen kiitollinen tälle henkiselle avioliiton parantajalle, joka auttoi minua. Suosittelen häntä jokaiselle, jolla on avioliitto tai parisuhdekriisi tänään, ota nopeasti yhteyttä tähän hengelliseen loitsun palauttajaan palauttaakseen entisen rakkauden.
  tässä on hänen henkilökohtainen sähköpostiosoite: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Dr.Oduduwa on erittäin lahjakas ylimääräisillä tavallisilla valtuuksilla ratkaista seuraavat tapaukset: .....
  Kuinka rakentaa murtunut luottamus
  Kuinka käsitellä "en rakasta sinua"
  Kuinka antaa anteeksi ja saada anteeksi
  Kuinka muodostaa yhteys puolisosi kanssa uudelleen
  Kuinka saada puolisosi vaihtamaan
  Kuinka pilata heidän tapauksensa
  Kuinka päästä ohi
  Kuinka välttää erottelua
  Kuinka lopettaa avioero
  Plus 5 avioliittoarviointia

  Vain WhatsApp: +79268011965

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän terveiset hirsitalon emännälle =)

Suositut tekstit