ÄLÄ TUO SITÄ KALJAA KOTIIN

(Siirretty KK:n blogista)Avaat jääkaapin oven ja silmät osuvat heti sixpackiin kaljatölkkejä. Miltä tuntuu?
Läpi lyö ahdstuksen aalto, joka tuntuu lievänä tärinänä kehossa. Suljet jääkaapin ja päälle jää tunne, että jokin vaivaa. Jokin selittämätön levottomuus, joku asia ei nyt ole hyvin.

Päivän mittaan unohdat koko pakin, kunnes illalla sihahtaa ensimmäinen. Kuulet äänen vaikka mistä, pysähdyt paikoillesi sekunniksi pariksi, ja tunnet pettymystä. Rinnassa tuntuu pakahduttavalta, jotain on ihan mykkyrällä.

Illalla menet sänkyyn. Oliko tuo jo kolmas vai neljäs joka sihahti auki? Käännät kylkeä, mutta uni ei tulekaan. Piehtaroit sängyssä ahdistuksen kourissa ja huokailet kuuluvaan ääneen. Mölinä oven takana lisääntyy.

Sitten yht'äkkiä havahdut siihen, että huoneen ovi tempaistaan auki ja seuraavassa hetkessä parisänky nostetaan pystyyn. Siinä nukkuva henkilö vierii sänkyä pitkin lattialle ja lyö päänsä seinään.
Kuuluu epämääräistä mätkintää ja itkua. Seuraavassa hetkessä porukka on kiipeämässä rappusia ylös saunaan, jossa pontikka odottaa juojaansa. Alkukantaisilla keittovehkeillä juoma on kuraa ja mäskin haju tunkeutuu nenään voimakkaana saaden aikaan yökkäysrefleksin.

Naispuolinen henkilö istuu sängynreunalla kasvot veressä. Nenä vuotaa punaista ja hengitys on työlästä. Sitten kävelette pois. Sänky on valkoisessa nurkassa, aivan kuten olet kuukausia aikaisemmin nähnyt unessa.

Talon pihassa on auto. Mattamusta sedan, jossa balettitanssijat harjoittavat tanssiaan. Välillä puoliksi avoimesta ikkunasta tulee esiin siroa vaaleanpunaista jalkaa, jossa on kaunis silkkisen näköinen tossu.

Auton kylki on lommoilla, ja mitä enemmän ballerinat tanssivat autossa, sen enemmän lommoja tulee lisää. Musta kylki paukkuu ja rutisee, tutut vilahtelevat ikkunoista. Sinä seuraat vierestä. Pelottaa ja ahdistaa.

Lasinen lintukaljapullo iskeytyy seinään. Helähdyksen siivittämänä ruskeat lasinpalaset lentelevät ympäriinsä. Toinen pullo lentää kohta perässä, tyhjä sekin. Seuraavana lentää juomalasi, sitten Mikki Hiiri-muki.

Astut sisään taloon, ulko-ovelta alkaa valkoinen kipsivana, joka kiertää eteisestä keittiön ruokailutilan kautta olohuoneeseen. Kuluneella ruskealla nahkanojatuolilla nukkuu mies. Toinen jalka on pöydällä, ja se on kipsattu polvesta alaspäin. Vain varpaat pilkistävät kipsistä. Joka puolella on märkää kipsiliejua. Sätkä on sammunut sormiin ja tuhka tippunut lattialle. Kävelykepit sojottavat pystyssä pöytää vasten.

Talossa on hirveä vesivahinko. Katosta puuttuu puolet, yläkerran lattia romahtaa milloin hyvänsä, ja välipohjassa kulkevat vesiputket tiputtavat vettä lattialle. Talon pihassa on ruskeita mädäntyneitä puukasoja ja muuta roskaa, sekä palanut auto. Vain ainoastaan mies asuu talossa yksin. Kaikki muut ovat lähteneet.

Olet juuri pakkaamassa laukkua. Lähdet pois, olet koko ajan lähdössä pois. Sinua odotetaan muualla, et voi jäädä. Pakko jäädä vielä hetkeksi, että tuo mies saa asiansa järjestykseen. Vain siksi aikaa, sitten lähdet.

Mies ajaa autonsa asunnon eteen. Ilmapiiri on painostava ja ahdistava. Hän hyppää autosta pois, etsii sinut käsiinsä huoneesta ja käy kurkkuusi kiinni. Silloin hän on eri mies, vaaleatukkainen. Hänessä vuorottelevat kaksi eri persoonaa, joiden ulkonäkö muuttuu sen mukaan, mitä he ovat tekemässä. Sinä olet jatkuvasti varpaillasi.

Talon yläkerrassa on nainen ja muita henkilöitä, sekä sinä. Auton pihaan ajaa joku mies toisen miehen kanssa. Auto on oranssi Morris Marina. Toinen mies nousee autosta, käy hakemassa tavaroitaan ja jättää avaimensa. Hän kertoo naiselle, että ei palaa enää koskaan vihreään taloon.
Juokset henkesi edestä. Mies, jolla on hiekanvärinen tukka, jahtaa sinua. Hänellä on kranaatteja ja pyssy. Pakenet poliisiaseman varastoon, jossa on satoja isoja hiekkasäkkejä pinossa. Kiipeät kasan päälle makaamaan ihan hiljaa. Mies kiertelee varastossa, mutta ei näe.

Laskeudut vaivihkaa säkkien päältä ja lähdet hiipimään pois varastosta. Juokset lujaa vauhtia kadulle, loivaan ylämäkeen, jonka varrella olevan talon pihasta pyöräilee kaksi lasta vastaan, tyttö ja poika. Varoitat heitä pakenemaan välittömästi miestä joka kulkee kranaattien kanssa.

Mies saapuu. Pakenette hurjaa vauhtia talon taakse. Mies räjäyttää talon ilmaan. Ette jää katsomaan taakse. Lapset löytävät hyvän piilon, sinä jäät harhailemaan kadulle. Tuuli pyörittää kellastuneita lehtiä tehden niistä pyörteen. Sitten tulee osuma.

Pihalla juoksentelee kolme terhakasta koiranpentua. Yksi on vaaleanruskea, toinen mustavalkoinen ja kolmas ruskeavalkotäplikäs. Yhtäkkiä pentuja ei näy missään. Pippuri kuulemma tippui kaivoon. Kaksi makaa puuliiterissä. Toisen suusta valuu verta joka värjää keltaisen sahanpurun punaiseksi. Toisen pää on ammuttu tohjoksi.

Nainen istuu sängynreunalla. Nenästä valuu verta rinnuksille. Punainen laikku kasvaa isommaksi, punaisia pisaroita putoaa housuille ja lattialle. Annat ilmapalloille nimet, kuten olet unessa nähnyt. Ne ovat lapsiasi. Yksi kerrallaan poksauttelet ne rikki.

Heräät sängystä hikisenä, sydän hakaten. Pikainen vilkaisu ympärille, ja huomaat olevasi kotona omassa sängyssä. Kaikkialla on hiljaista, vain hirret paukkuvat pakkasen kiristyessä. Nouset ja menet vessaan. Tyhjät tölkit odottavat tiskipöydällä. Tähän hetkeen ahdistus ei enää tavoita sinua.

Muistijälki menneestä on niin vahva, että jokainen sihahdus jonka kuulet, lisää ahdistusta ja aiheuttaa levottomuutta sekä painajaisia. Älä tuo sitä kaljaa kotiin.
Vaikka kalja on alkoholitonta.

- Meikku


Kommentit

Suositut tekstit