KALTOIN KOHTELUN TUNNELUKKO VALITSEE PUOLISOKSESI KALTOIN KOHTELIJAN

(Siirretty KK:n blogista)Ja jos ei valitse, epäilemme häntä itse kaikenlaisesta. Jos puolisosi on hyvä ja ihana ihminen, joka ajattelee sinua ja teidän parastanne, pyrit sitten itse vaikeuttamaan asioita. Epäilemällä hänen perimmäisiä ajatuksiaan, miettimällä mihin hän oikein kaikella pyrkii. Hänellä on kuitenkin taka-ajatuksia, jotka tulevat esiin ennemmin tai myöhemmin. Parempi vain itse olla askeleen edellä ja muistaa olla luottamatta sokeasti kaikkeen hyvään mitä hän tekee.

Epäilet puolisoasi esimerkiksi uskottomuudesta. Vieraissa kuitenkin käy, vaikka muuta väittää ja vaikka mikään ei tue sitä uskomusta todeksi. Epäluottamus ahdistaa. Se lyö kiilaa väliinne. Ei kai kenenkään tuollaisia epäilyjä tarvitsisi sietää? Lopulta puoliso tekee juuri kuten epäilit - ja sinä saat olla riemuissasi ollessasi jälleen oikeassa.

Ei. Kaltoin kohtelun tunnelukko se kuiskailee asioita korviisi. Se niin halusi tapahtuvan. Kenties valitsitkin sen ohjeiden mukaan puolisoksesi kaltoin kohtelijan, joka kohtelee sinua huonosti. Odotat sitä, haluat sitä. Teet toisen hulluksi ja saat lopulta nyrkistä juuri kuten ajattelitkin. Ärsytät viimeiseen asti saadaksesi taas toimia kuten tämä tunnelukko on opettanut sinut tekemään jo kauan sitten.

Kun tämmöinen tunnelukko saapuu mielikuvitusystäväksesi jo lapsena ja opettaa sinulle tapoja selviytyä hankalista tilanteista, ei hänen oppejaan voi aikuisenakaan helposti unohtaa. Se antaa ohjeita miten epäillä omaa rakasta kaikenlaisista asioista, olethan nähnyt esimerkkejä sellaisesta kenties lapsuudessasi tai nuoruudessasi.

Silloin lapsena olit asemassa, jossa piti vaan ottaa vastaan kaikki mitä vastaan tuli. Et voinut käydä vastarantaan aikuisia kohtaan, joten kehitit käyttäytymismalleja joita sanotaan tunnelukoiksi. Sen laukaisee aina jokin tietty tilanne joka muistuttaa traumatisoivasta tapahtumasta. Siitä voi kehkeytyä myös ihana PTSD.

Tiedät, että ei ole normaalia olla hyväksikäytetty tai lyöty suhteessaan. Siis silloin, kun tilanne koskettaa vaikka ystäväsi suhdetta. Ilman muuta annat ohjeeksi lähteä sellaisesta. Mutta etpä näekään omaa tilannettasi. Pidät sitä normaalina omassa elämässäsi koska sitä on ollut niin kauan.
Kaltoin kohtelun tunnelukko voi toimia siten, että välttelet asioiden ottamista esiin. Niistä ei puhuta, ne lakaistaan maton alle ja ei olekaan mitään ongelmaa. Kaikki voi jatkua entisellään, ne vaan sivuutetaan.

Siksi niin moni ajattelee vielä aikuisenakin, että "selvisin paskoista oloista ilman mitään seurauksia." Olet varmaankin törmännyt tällaisiin ihmisiin. Heidän mielestään esimerkiksi on ihan normaalia että perheissä on ollut alkoholin käyttöä eikä siinä mitään ihmeellistä ole. Miksi hössöttää?

Niin kauan kuin tällaista ajattelua tapahtuu, ei näin ajatteleva henkilö pääse eteenpäin elämässään eikä käsittele tapahtuneita asioita pois. Tunnelukot jylläävät täysillä edelleen sabotoiden ihmissuhteet, ja opittuja käyttäytymismalleja tuleekin käytettyä vähän väliä. Toinen on autuaan tietämätön niistä pikku skeemapirulaisista, joka päässä jylläävät saaden meidät alistumaan ja suostumaan mihin tahansa.

Sillä kaltoin kohtelun tunnelukko antaa kaiken vaan tapahtua. Ikään kuin se avaisi portin päässämme etkä pysty kieltäytymään tai puolustautumaan.

Tavallisesti se on kerrasta poikki, kun toinen ensimmäistä kertaa osoittaa väkivallan merkkejä. Mutta ei niillä, joilla tämä lukko aktiivisesti toimii. Ei vielä toisestakaan - eikä kolmannesta. Unohdat vain kaiken tapahtuneen ja jatkatte elämää kaikessa rauhassa. Ja juuri sitä ei saa tapahtua! Et voi pitää merkityksettömänä tilanteita, joissa sinua on kaltoin kohdeltu. Se ei lopu itsestään. Se ei lopu koskaan itsestään. Se loppuu vain jos sinä lopetat sen.

Kaltoin kohtelun tunnelukkoa kantavalla on aivan erityinen alttius joutua tällaisen toiminnan kohteeksi. Kaltoin kohtelija voi olla esimerkiksi alistaja ja tehdä seksuaalista väkivaltaa. Silloin kyseessä voi olla kaltoin kohtelun lisäksi vielä alistumisen tunnelukosta. Monet skeemat kulkevat käsi kädessä loppujen lopuksi.

Kun kuuntelet toisen ihmisen sanomaa itsestäsi, että sinua on kohdeltu huonosti, ensimmäisenä tekee mieli kieltää koko asia ja puolustella tapahtunutta - vaikka sille ei ole mitään perustetta.

Mielessä liikkuu monenlaisia ajatuksia häpeästä uhmaan. Häpeän tunne tulee siitä, että sitä tulee helposti syytetyksi itseään kaikesta tapahtuneesta. Olet itse mahdollistanut kaltoin kohtelun itseäsi kohtaan. Siten tulee vähän kuin puolusteltua tekijää. Sen sijaan että näkisit asian oikein päin, että sinua kohtaan on tehty väärin - näetkin asian siten, että olet itse syypää tapahtuneeseen ja joudut hankaluuksiin vielä itse jos tässä lähdet toista syyttelemään.

Näin kaltoin kohtelija saa jatkaa kaikessa rauhassa touhujaan.

Vaikka kirjoitinkin aiemmin kärjistetysti, että lopulta puoliso tekee kuten olet häntä "maanitellut" pelollasi tekemään, ei se tarkoita sitä että kaikki niin tekisivät. Vaikka kaiken takana on nimenomaan pelko siitä, että jos toinen kohtelee kaltoin, käyttää hyväksi, alistaa tms. On hullua, että joskus pitää nimenomaan yrittää saada toinen tekemään kuten pelkää.

Mutta sitten jos toinen ei olekaan kaltoin kohtelija eikä tee kuten sisimmässäsi tunnelukon vuoksi pelkäät. Lukko aktivoituu tasaisin väliajoin ja saa sinut hulluuden partaalle, kun ajattelet mitä puolisosi tekee omassa asunnossaan. Kenen kanssa hän on, miksi on online vaikka ei sinulle mitään kirjoita jne.

Mielessäsi vallitsee kaaos. Välillänne on epäluottamus, vaikka toisella ei ole ehkä mitään tietoa koko asiasta. Vatvot vain asioita omassa päässäsi ja kiukuttelet syyttä suotta. Koet että hän on hylännyt sinut. Kaltoin kohtelun lisäksi kaverina aktivoitui hylkäämisen tunnelukko.

Näiden lukkojen vuoksi on erittäin tärkeää, että välillänne on aito keskusteluyhteys ja luottamus. Toisen on pystyttävä ottamaan asiat fiksusti vastaan, ilman että hän kokee tulleensa loukatuksi. Tai jos kokeekin, hänen on myös pysyttävä asiasta puhumaan. Puolisolle on hyvä kertoa, että kärsivällisyys ja ymmärtäminen ovat nyt valttia.

Jos pystyy ottamaan puolison kanssa puheeksi tunteitaan ilman syyttelyä tai riitaa, on se omiaan vahvistamaan luottamusta ja heikentämään tunnelukkoa. Koska kaikesta huolimatta - olet itse lopulta vastuussa omasta hyvinvoinnistasi.

- Meikku

Kommentit

Suositut tekstit